2261025007 6972714618 Πλατεία Λ. Κατσώνη 8 2ος Όροφος, Λιβαδειά tasoslenis@gmail.com
 
  Αποκόλληση Υαλοειδούς
Οφθαλμίατρος Χειρούργος Λειβαδιά | Δαγδελένης Αναστάσιος
 
     
 

Aνατομικά μιλώντας,η υαλοειδική κοιλότητα είναι ένας χώρος που βρίσκεται στον οφθαλμό στο οπίσθιο του μέρος, ενδιαμέσως του φακού και του αμφιβληστροειδή.Aυτή η κοιλότητα περιέχει ένα υλικό που ομοιάζει με διαφανές ζελέ και ονομάζεται υαλοειδές.Με το πέρας του χρόνου το ζελέ αυτό(υαλοειδές) αρχίζει να γίνεται περισσότερο υδαρές με αποτέλεσμα την εκφύλιση του και την αποκόλληση του απο τον υποκείμενο αμφιβληστροειδή χιτώνα,παρουσιάζοντας έτσι διάφορες συμπυκνώσεις με μορφή ταινιών η μυιοψιών(μυγάκια) αλλά και λάμψεων-αστραπών(λόγω της αποκόλλησης του).Αυτή η εκφύλιση του υαλοειδούς και η οπίσθια αποκόλληση του μπορεί να εμφανιστεί σε όλους αλλά σχετίζεται και με την ηλικία(εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα άνω των 50-60 ετών) αλλα και με την ύπαρξη μυωπίας(σε μυωπικά άτομα το υαλοειδές εκφυλίζεται ταχύτερα).

Είναι επικίνδυνη;
Η αποκόλληση του υαλοειδούς απο μόνη της δεν είναι επικίνδυνη αλλά μπορεί να συνυπάρχει με καταστάσεις σοβαρότερες όπως είναι η ρωγμή και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.Αυτές οι καταστάσεις  συνοδεύονται συνήθως απο εμφάνιση αστραπών(φωταψίες) που επιμένουν,εμφάνιση πιο πολλών μαύρων στιγμάτων(μυγάκια) ή και σημαντική έκπτωση όρασης σε ένα μέρος(ή και ολοκληρου) του οπτικού πεδίου (μοιάζοντας με μαυρη κουρτίνα).

 
 
 
 
     
  Αντιμετώπιση

Κάθε ασθενής με τα άνωθεν συμπτώματα θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επισκεφθεί οφθαλμίατρο για να αποκλεισθεί η πιθανή ρωγμή/αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ελέγχοντας τον με βυθοσκόπηση. Η πιθανότητα αποκόλλησης αμφ/δούς σε υγιές οφθαλμό είναι όμως μικρή.
Προδιαθεσικοί παράγοντες αποκόλλησης αμφ/δούς είναι η παθολογική μυωπία (πάνω απο -6.00 βαθμοί), παλαιό τραύμα και χειρουργείο οφθαλμού.

-Εφόσον διαγνωσθεί οτι υφίσταται όντως ρωγμή του αμφ/δούς,τότε πρέπει να περιχαρακωθεί με άμεση εφαρμογή Argon Laser έτσι ώστε να μην εξελιχθεί σε ευρύτερη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
-Σε περίπτωση αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς τότε μονόδρομος είναι η χειρουργική αποκατάσταση του απο εξειδικευμένο χειρουργό.

 
     
 
     
 
     
  Υπάρχει Θεραπεία;


Στην περίπτωση της οπίσθιας αποκόλλησης υαλοειδούς δεν υπάρχει θεραπεία αλλά δεν υπάρχει και λόγος ανησυχίας . Είναι μόνιμη και συνήθως τα συμπτώματα των μυιοψιών και φωταψιών εξασθενούν με τον χρόνο λόγω συνήθειας.Αντιθέτως, στην περίπτωση ρωγμής ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς  θα χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση όπως αναφέρθηκε άνωθεν.
 
 
     
 
     
 
 
 
     
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Οφθαλμίατρος Χειρούργος Λειβαδιά | Δαγδελένης Αναστάσιος


Το Lorem Ipsum είναι απλά ένα κείμενο χωρίς νόημα για τους επαγγελματίες της τυπογραφίας και στοιχειοθεσίας. Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό επαγγελματίες της τυπογραφίας και στοιχειοθεσίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ